Kategori

KAKEL TILL KÖK OCH BADRUM

Kakel finns i flera olika färger, storlekar och klär flertalet av badrummens väggar i våra hem. Vi har allt från klassiskt fasat vitt kakel till kök till matta vågiga plattor till badrum. Ett annat kökskakel som är väldigt populärt är formatet 15×15 cm. Väljer man en mörk fog till dem så skapar man en industriell stil. När det kommer till kakel för badrum så är stora kakelplattor som 30×60 cm populära och vi lagerför det här formatet i både sågad och pressad. Man kan med fördel kombinera badrumskakel med en vägg av den golvklinker eller granitkeramik man väljer. På det sättet skapar man mer rymd åt rummet och det upplevs många gånger större.

VÅRA

PRODUKTER

Allt du behöver veta om kakel

Kakel är ett av de mest populära materialen för att täcka väggar i badrum och kök. Det är en mycket praktisk lösning som ger både funktionalitet, men även estetik. Om du funderar på att använda kakel i ditt hem, här är allt du behöver veta.

Vad är kakel?

Kakel är en typ av keramiskt material som används för att täcka väggar. Det är tillverkat av lera som bränns vid höga temperaturer för att skapa en hård, tålig yta. Kakelplattor är vanligtvis fyrkantiga eller rektangulära som finns i olika storlekar, färger och mönster.

Varför är kakel så populärt?

Det finns flera anledningar till att kakel är så populärt i badrum och kök. För det första är det en mycket praktisk lösning som är lättskött samtidigt som det är tåligt. Det är också ett vattentätt material, vilket gör att kakel för badrum och kakel för kök är väldigt populära val. Kakel är också mycket mångsidigt då det finns i många olika färger och mönster, vilket gör det enkelt att hitta en stil som passar din personliga smak och inredning.

Hur sätter man kakel?

Att sätta kakel i ditt hem är relativt enkelt, men det finns några saker att tänka på. Så här gör du:

  1. Välj rätt typ – Det finns olika typer av kakel att välja mellan, inklusive keramiskt, porslin och natursten. Var noga med att välja en typ som passar dina behov och budget.
  2. Bestäm vilket område som ska kaklas – Kakel kan endast användas på väggar. Vill man sätta keramiska plattor på golv så går det under benämningen klinker eller granitkeramik. Bestäm vilket område som ska täckas.
  3. Mät och beräkna mängden som behövs – För att undvika att köpa för mycket eller för lite kakel, mät ytan som ska täckas och beräkna den nödvändiga mängden. Lägg till ca 10–20 % i spill. Det finns nog inget mer förargligt än att upptäcka att du köpt för lite kakel och behöver åka ännu en vända till butiken.
  4. Förbered ytan – Innan du börjar sätta kakel måste du förbereda ytan genom att rengöra den och se till att den är jämn och plan. Skulle ytan vara ojämn eller smutsig riskerar du att kaklet släpper efter ett tag. Vissa ytor som trä, gammal putsyta, betong, gipsskiva mfl, kräver att först behandlas med en primer innan materialet kan sättas.
  5. Sättning – Applicera fix/kakellim på ytan (Var noga med att följa tillverkarens instruktioner). Placera sedan kakel på fixet och tryck lätt på varje kakelplatta för att säkerställa att den sitter fast ordentligt.
  6. Beskärning – Om du behöver skära kakel för att passa runt hörn eller andra hinder, använd en kakelskärare eller en vinkelslip.
  7. Fogning – När fixet har torkat, applicera fogmassa mellan kakelplattorna för att täcka skarvarna. Ta bort överflödig fogmassa med en fuktig svamp och låt det torka enligt tillverkarens instruktioner.
  8. Rengöring och underhåll – Efter att kaklet har monterats är det viktigt att rengöra och underhålla det regelbundet för att behålla dess utseende och hållbarhet. Använd ett milt rengöringsmedel och en mjuk trasa eller svamp för att rengöra kaklet. Undvik att använda grova skurar eller rengöringsmedel som kan repa ytan.

Kontakta oss vid frågor om kakel

Kakel är en praktisk och mångsidig lösning för att täcka väggar i badrum och kök. Det finns många olika typer, färger och mönster att välja mellan, så du kan hitta en stil som passar din personliga smak och inredning. Du kan sätta kakel själv men det kräver noggrannhet och tålamod. Skulle du ha ytterligare frågor, tveka inte på att kontakta oss så hjälper vi dig!